Twoje spersonalizowane suplementy składają się z wielu różnych surowców, które są wybierane i przetwarzane zgodnie z najwyższymi standardami jakości.
Pewne mikroelementy są wchłaniane w wyniku tych samych procesów / kanałów w organizmie. Dobrym przykładem jest wapń i cynk. Jeśli stosuje się mieszaninę proszku wapń / cynk z wykorzystaniem kapsułki żelatynowej, oba elementy będą uwalniane w jelitach.
Błona śluzowa jelit zaczyna, na przykład, wchłaniać wapń, który zazwyczaj jest podawany w znacznie wyższych dawkach, wykorzystując ograniczoną liczbę kanałów wapniowych.
Absorpcja cynku, który powinien być wchłonięty przez te same kanały, jest jednak blokowana przez przeważające ilości wapnia.
Cynk w większości przypadków pozostanie przez to w jelicie aż do momentu, gdy zostanie wydalony. Z tego względu, pewne mikroelementy, nie mogą być podawane razem w tej samej formie. Dlatego należy zachować ostrożność przy suplementach, w postaciach takich jak: musujące tabletki lub kapsułki żelatynowe, które zawierają, na przykład mieszaniny wapnia i cynku.
Mikro-transportery są przygotowywane tak, żeby poszczególne składniki nie blokowały swojego działania.
Na przykładzie wapnia, jest on uwalniany w innym miejscu w jelicie niż cynk.
W ten sposób, każdy z nich dostarczany jest z dala od siebie, nie blokuje absorpcji innych mikroelementów. Dodatkowo, mechanizmy wychwytu mikroelementów nie są nadmiernie wykorzystywane, co oznacza, że każdy z mikroelementów jest absorbowany w danym miejscu w określonym czasie, poprzez ciągłe i niewielkie ich uwalnianie.
Wiadomo również, że niektóre mikroelementy mogą zwiększać wzajemnie wchłanianie.
Właśnie dlatego są one uwalniane razem z tego samego mikro-transportera, dzięki czemu zwiększa się wchłanianie mikroelementów; tak jest w przypadku witaminy D i wapnia.
Niektóre witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, takie jak witamina E, potrzebują tłuszczu jako nośnika, aby mogły zostać wchłonięte przez organizm.
Z tego powodu często zaleca się przyjmowanie preparatów witaminy E z posiłkiem zawierającym tłuszcze.
Witamina E może być rozpuszczona w tłuszczu spożywczym i wchłonięta przez organizm. Mikro transportery mogą przechowywać witaminę E przez wiele godzin, aż do momentu, w którym wejdą w kontakt z tłuszczem, co oznacza, że witamina może zostać wchłonięta.
Przed posiłkiem wchłaniana jest w mniejszym stopniu przez połączenie ze składnikami kwasów tłuszczowych omega-3 lub fitosteroli.